Vin

Vinul – este indicat in regimul persoanelor cu diabet pentru ca poate ajuta la o mai buna utilizare a insulinei si poate chiar sa intarzie aparitia diabetului de tip 2, conform unor studii.&
De asemenea, consumul moderat de vin, fie ca vorbim de vin rosu, alb sau roze, protejeaza vasele de sange si previne aparitia bolilor de inima. 
Un pahar de 150 ml de vin contine in jur de 120 de calorii.
Medicii spun ca este foarte important  consumul a 10-15 grame de carbohidrati pentru fiecare portie de alcool, pentru ca glicemia sa nu scada. 

Vinul medicinal din flori de papadie
Vinul medicinal de papadie este o licoare folosita cu succes atat in tratarea, cat si in prevenirea bolilor.
Vinul de papadie este un tonic excelent, creste pofta de mancare, imbunatateste procesele metabolice si elimina toxinele din organism, previne ateroscleroza, este benefic in bolile de ficat si cele ale tractului gastro-intestinal. 
Vinul de papadie este, totodata, un bun diuretic, coleretic si antipiretic. 
Pentru vinul de papadie se folosesc numai corolele papadiei (floarea, fara tulpina).
 Pentru a obtine 4 litri de vin, este nevoie de:
· aproximativ un borcan de 1 litru plin cu flori  de papadie
· 1 kilogram de zahar natural
· 1 lamaie
· 4 litri de apa
· 1 lingurita de drojdie
Mod de preparare
— Florile de papadie se spala sub jet de apa, intr-o sita, dupa care se pun intr-un vas inalt, emailat.
— Se curata lamaia de coaja si apoi se stoarce. Se adauga sucul de lamaie si se pune totul peste florile de papadie. Apoi, se toarna trei litri si jumatate de apa.
— Vasul se pune pe foc, se  lasa lichidul sa fiarba cateva minute, dupa care se indeparteaza de pe foc, se acopera si se lasa la infuzat timp de 24 de ore.
— A doua zi, se dizolva zaharul in jumatate de litru de apa, intr-un vas emailat. Se lasa sa fiarba, pana ce se transforma intr-un sirop, apoi se toarna peste infuzia din flori de papadie. 
 La final, se adauga drojdia, dizolvata in putina apa calda.
— Vasul se acopera cu un tifon si se lasa la fermentat intr-un loc intunecos si calduros timp de 2 zile, moment in care lichidul se strecoara, se toarna intr-un recipient de sticla si se acopera cu un capac din plastic gaurit, in care se introduce un furtun pentru eliminarea dioxidului de carbon.
— Se lasa intr-un loc intunecos, pentru continuarea procesului, timp de 1 saptamana, apoi se ‘’trage’’ lichidul din recipientul de sticla, folosind un furtun, pentru a nu agita depunerea de pe fundul vasului. 
— Vinul se toarna in sticle de culoare inchisa. Se inchide bine si se mai lasa timp de 4-6 saptamani.
Dupa aceasta perioada, vinul este gata de consum. 
Se pastreaza intr-un loc racoros, maximum 1 an.
Se administreaza cate 80 ml de vin de papadie, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale, in cure de maximum 2 saptamani.

Cum se face vinul de struguri de la culesul strugurilor pana la imbutelierea acestui
Daca iti doresti sa ai un vin bun in casa,  fie ca vrei sa-i servesti pe musafiri sau sa stii ca bei un pahar care sa-ti mearga la inima, atunci sa-l prepari chiar tu este o idee foarte buna. un vin curat, fara adaos de conservanti are un gust unic si este o alegere ideala cand este savurat cu preparate care-i pun si mai mult in valoare gustul.
Cum se culeg strugurii?
Este cunoscut faptul ca toamna se culege vita de vie si se prepara vinul. 
In functie de conditiile meteorologice, de regiune si de soiul vitei de vie, perioada in care se culeg strugurii difera.
Ca sa iti dai seama daca este momentul propice sa culegi strugurii, verifica culoarea boabelor, marimea lor si, bineinteles, gusta-i. ei trebuie sa fie foarte bine copti.
 O alta metoda este sa verifici cat de repede se rupe un ciorchine de pe creanga. daca se desprinde usor, este momentul sa culegi via, la fel si daca boabele se rup usor de pe ciorchine. iata apoi ce vei avea de facut:
  • echipeaza-te corespunzator cu manusi si o foarfeca nu foarte mare;
  • taie coditele strugurilor, usor cu foarfeca, pentru a nu strivi boabele;
  • ai grija atunci cand tai, sa pastrezi cea mai mare parte din codita;
  • culege strugurii dinspre partea inferioara spre partea superioara a vitei de vie;
  • asaza strugurii in ladite de lemn, pe straturi sau in saci de plastic (din care sa-i rastorni dupa cateva ore);
  • nu lasa strugurii culesi in soare.
Doar strugurii bine copti sunt buni pentru a face vinul.
Pune strugurii in recipiente din lemn, plastic sau inox. nu folosi fier sau aluminiu, deoarece gustul vinului se va altera.
Nu pastra foarte mult timp strugurii in sacii de plastic (maxim 4-5 ore). de fapt, odata culesi strugurii, procesul de preparare a vinului trebuie sa inceapa cat mai repede.
Cum pregatesti vinul de casa?
Dupa ce ai cules strugurii, este important sa te asiguri ca toate recipientele pe care le vei folosi sunt curate si uscate. apoi vor urma zdrobirea si fermentatia. iata toti pasii pe care ii vei avea de facut:
Inlatura boabele alterate, pastreaza doar boabele bune si indeparteaza-le de pe ciorchine; atat ciorchinii goi, cat si coditele se inlatura pentru a nu afecta gustul vinului;
Acum te poti ocupa de zdrobirea strugurilor; pune boabele intr-un recipient care sa aiba 
o dimensiune adecvata    cantitatii tale de struguri si sa nu fie metalic, pentru ca are loc oxidarea, caz in care gustul se schimba; Zdrobeste boabele cu mana sau cu o unealta de lemn, pentru a iesi zeama din ele (acesta este mustul); semintele nu trebuie zdrobite, fiindca vor face vinul amar; 
Zeama pe care ai obtinut-o (mustul) se pune la fermentat intr-un butoi de lemn sau plastic ori chiar intr-un borcan de sticla potrivit de mare, daca ai la indemana prin casa; nu se umplu vasele pana sus, ci se lasa loc pentru fermentare;
Fiindca aerul nu trebuie sa intre in butoi  in timpul fermentatiei (pentru a evita dezvoltarea bacteriilor si otetirea vinului), se foloseste un dop gaurit pe mijloc, in care se fixeaza un furtunas, cu celalalt capat pus intr-o sticla cu apa; 
 Mustul se transforma in vin datorita drojdiilor, niste microorganisme care pentru a se dezvolta au nevoie de un mediu uscat si racoros; prin urmare, zeama obtinuta in urma zdrobirii pastreaz-o intr-un loc intunecat, la o temperatura ce poate fi cuprinsa intre 18 – 25 de grade;
Durata pentru fermentatie variaza de la caz la caz, in functie de temperatura din incapere (cu cat este mai cald, cu atat mustul fermenteaza mai repede); retine ca un timp optim pentru fermentare este de doua-trei saptamani, deci nu grabi procesul;
Dupa incheierea procesului de fermentatie, vinul incepe sa se limpezeasca, elementele solide (drojdiile) se lasa la baza vasului; acum este momentul sa muti vinul in alt vas, pentru a nu prinde gust amar de la excesul de drojdie.
Incaperea in care se tine mustul pentru fermentare trebuie sa fie bine aerisita, pentru a evita posibile accidente legate de emisia de dioxid de carbon.
Foloseste doar recipiente si unelte (pentru zdrobire) din lemn, plastic sau inox. fereste-te de cele din fier pentru ca vinul sa nu capete un gust oxidat.
 
Cum se depozitează vinul?
Vinul prinde gustul final in etapa de maturare, numita si fermentare linistita. aceasta are loc dupa ce vinul a fost scurs, drojdia fiind indepartata. iti recomandam sa il pastrezi in sticle de vin, pe care le poti achizitiona online de pe site-ul nostru. poti opta pentru sticle de 750 de mililitri, transparente, potrivite pentru vinurile albe si roze sau alege sticle de vin olive, potrivite pentru vinurile rosii. iata ce trebuie sa mai stii:
dupa ce vinul este limpede si nu mai fermenteaza, transfera-l in sticle, sigilate cu dopuri de pluta – acestea sunt cele mai bune pentru ca realizeaza o inchidere etansa; sticlele trebuie sa fie umplute pana in partea superioara, dar lasand un spatiu de 10 – 15 milimetri de la suprafata vinului la nivelul dopului;
- inserează dopurile rapid, pentru ca vinul sa nu stea prea mult in contact cu aerul; te poti ajuta de un dopuitor manual;
- la final monteaza capisoane termocontrolabile care au rolul de a proteja dopul de pluta, implicit aroma vinului si, nu in ultimul rand, aplica etichete care sa ofere detaliile despre vin;
Depoziteaza sticlele intr-un loc racoros si intunecat, acum avand loc procesul de maturare (vinul isi formeaza gustul final); temperatura optima este cuprinsa intre 7 si 18°c; totodata, este important ca temperatura din incapere sa nu fluctueze, deci sa fie o temperatura constanta;
 Iin prima faza, pentru 24 de ore, tine sticlele in pozitie verticala pentru ca dopul sa se muleze perfect pe gatul sticlei si vinul sa se aseze;
In final, pune sticlele de vin la pastrare asezate orizontal (pentru ca vinul sa fie in contact cu dopul, prevenindu-se uscarea lui; in caz contrar, cu timpul dopul se usuca, se reduce in dimensiuni, iar aerul poate patrunde in sticla, afectand calitatea bauturii).
Nu depozita vinul in aer liber, pentru ca temperatura nu este constanta si este prea multa lumina.
Odata desfacuta o sticla pe care nu ai inceput-o, nu o pune in frigider, fiindca este o temperatura prea mica, iar savoarea se va pierde.
In concluzie, daca iti doresti sa te bucuri de un vin bun de casa, este necesar sa urmezi etapele de preparare, sa creezi niste conditii optime de pastrare a acestuia si sa te asiguri ca ai recipientele si ustensilele necesare. 
Vin alb demidulce Tămâioasă Romanescă, 11.5%, 0.75l

 Tămâioasa Românească este un vin demidulce, cu arome de flori de tei și salcâm, completate de accentele dulci de miere.
Include-l în meniul unei seri în familie, lângă preparate din carne, legume caramelizate și desertul preferat.
 

Vin alb demidulce Fetească Regală, 12%, 0.75l

 PREMIAT – Prietenos şi echilibrat. Alb sau roşu, vinurile Premiat sunt pe gustul tuturor. Lasă-te cucerit de prospeţimea şi diversitatea vinurilor din această gamă!
Feteasca Regală este un vin demidulce echilibrat. Pune-l un pic la rece, apoi bucură-te de aromele-i florale, în combinație cu preparate mediteraneene, ori asiatice.
 
Vin rose sec, 13.5%, 0.75l
 Rosé de Purcari este un spectacol al fineţii, ca o zi de primăvară într-o livadă de caişi înfloriţi.
Este un cupaj din struguri din soiurile: Cabernet Sauvignon (55%), Merlot (40%) și Rară Neagră (5%).
Culoarea de un roz delicat este acompaniată de o aromă fină de fructe exotice. Gustul suav are note de caise, piersici şi coacăze, ce trec lent în postgustul prelungit cu nuanţe de fructe de pădure.
Obţinut din struguri recoltaţi şi selectaţi manual, vinificaţi prin metoda tradiţională.
Se recomandă asocierea culinară cu gustări mediteraneene, brânzeturi aromate, cheesecak
 
Vin roșu demidulce Fetească Neagră,
 Feteasca Neagră te seduce de la primul pahar! Vinul roșu vișiniu și demidulce are arome de prune uscate și mure bine coapte, plus note de scorțișoară. O să-ți placă și mai mult lângă aperitive, preparate apetisante din carne roșie și bunătăți dulci. Iar ca să-i simți taninii, servește-l la o temperatură 15-16°C.
 

Vin roșu sec Cabernet Sauvignon,

 Un vin aromat, cu note de mure și afine coapte. Taninurile, aciditatea lejera și corpul dau acestui vin un echilibru de invidiat.Dezvăluie arome intense de fructe negre, tabac și condimente.
Se recomandă servirea alături de mezeluri crud-uscate, preparate din carne de vânat sau brânzeturi maturate.
 
Vin spumant rose demidulce Bella Vita

ZAREA Colecția Bella Vita este o gamă de vinuri petiante și spumante de vară, în trend, potrivite pentru orice ocazie de consum, fie că e vorba de un brunch, de o petrecere neplanificata sau de o cină clasică în compania celor dragi.
Cele trei sortimente de ZAREA Lambrusco-Alb, Rose și Roșu - sunt vinuri casual-chic a căror exuberanță spumoasă acompaniază perfect multe tipuri de mâncăruri și pentru a căror savurare nu trebuie să existe o ocazie specială.
În gamă se regăsesc Prosecco și Lambrusco. Acestea propun o alternativă fresh, florală pentru vinurile spumante Extraseci, fiind spumante ușoare, cu perlaj ager și persistent.