Sucuri din fructe

  Suc din fructe de soc 

  Mod de preparare 
 Se culeg fructele de soc ajunse la maturitate şi dulci la gust – acestea trebuie să fie negre la culoare, nu roşietice, roşii-violacee ori verzi, pentru că sunt purgative drastice.
 In maximum 24 de ore de la recoltare, bobiţele se spală foarte bine, se zdrobesc cu ajutorul blenderului sau cu o lingură de lemn, până devin ca o pastă, care apoi se filtrează printr-un tifon pus în două şi se stoarce cu mâna. Se obţine un suc închis la culoare, cu un miros care aduce aminte de afine, cu efecte terapeutice excepţionale.
  Restul de fruct care rămâne după stoarcere poate fi folosit la prepararea dulceţurilor ori gemului. 
 Sucul se păstrează într-o sticlă curată şi se depozitează la rece, în frigider, maximum 48 de ore. 
 Administrare 
 Sucul de fructe de soc se administrează cu un sfert de oră înainte de masă, pe stomacul gol – 5 linguri la adulţi şi 3 linguriţe la copii, pe parcursul sezonului, sau in cure de minimum 7 zile, fiind foarte eficient în: curele de vară de dezintoxicare; tratarea constipaţiei; tratarea colitelor de putrefacție; întărirea capacităţii de apărare a organismului. 
 Sucul din fructe de soc este contraindicat în sarcină şi alăptare, persoanelor care suferă de diaree acută şi cronică, colită de fermentaţie. 
 În paralel cu preparatele din fructe de soc, persoanele care au un colon sensibil sau suferă frecvent de balonare sunt sfătuite să consume şi anumite condimente cu rol carminativ şi antiinflamator intestinal – seminţe de fenicul, seminţe de chimen, busuioc, mentă.

  Struguri.

  Sucul de struguri a fost supranumit lapte vegetal. 

 Este indicat în artrită, reumatism, gută, litiaze, hipertensiune, enterită, obezitate şi surmenaj. 
 Cura cu suc de struguri este eficientă şi în dermatoze (eczeme, furunculoză), precum şi în îngrijirea tenului. 
 Prin conţinutul bogat de polifenoli, consumul de struguri reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, împiedicând astfel apariţia aterosclerozei. 
 Dacă eşti în stare de convalescenţă, stresată sau obosită, aportul de vitamine adus de struguri te va ajuta să remediezi această situaţie. 

 Mere 

  Au un conţinut bogat de vitamine A, B1, B2 şi C, dar şi de magneziu, fosfor, fier şi potasiu, merele sunt un adevărat izvor de substanţe hrănitoare. 

 Antioxidanţii din aceste fructe ajută la reducerea nivelului de colesterol, reducând astfel şi riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. 
 Tot substanţele antioxidante scad apariţia cancerului de ficat, de colon şi de plămâni. 
 S-a constatat că persoanele care mănâncă multe mere au cu 20% mai puţine şanse de declanşare a oricărei forme de cancer. 
 Merele întăresc şi sistemul osos, iar potasiul din mere ajută la normalizarea tensiunii arteriale. 

 Pere 

 Zemoase şi aromate, perele sunt printre cele mai delicioase fructe de toamnă. 

 Fiind foarte bogate în vitamine şi săruri minerale, aceste fructe asigură buna funcţionare a sistemului imunitar, mai ales în sezonul rece. De aceea specialiştii le recomandă ca terapie în prevenirea gripei şi a virozelor respiratorii. 
 Fără niciun fel de contraindicaţii, perele sunt indicate şi în terapia reumatismului. 

 Gutui 

 Denumite şi merele de aur, gutuile ne feresc de afecţiunile frecvente ale sezonului rece, gripa şi răceala. 
 Nutriţioniştii ne recomandă consumul zilnic de gutui în sezonul de toamnă, deoarece o gutuie pe zi ne ţine departe de inflamaţia gâtului, iar seminţele măcinate au un efect calmant în cazurile de tuse şi bronşită. 

 Prune 

 Folosite din cele mai vechi timpuri ca remediu natural împotriva diverselor
afecţiuni, prunele ameliorează durerile reumatice, cresc imunitatea organismului, diminuează inflamaţiile şi ameliorează stările febrile. 
 Se recomandă ca prunele să fie consumate în fiecare dimineaţă, înainte de masă, nefiind recomandate însă diabeticilor, deoarece au un conţinut ridicat de zaharuri.

 Cireşe 

 Este remineralizant, depurativ, antireumatismal şi indicat în arteroscleroză şi artroză. 

 Energetic, este deopotrivă un factor de prevenire a îmbătrînirii prin acţiunea lui regeneratoare şi eliminatoare a toxinelor. 
 Pentru obezitate şi constipaţie, face minuni sucul obţinut dintr-un kg de fructe, pe zi. 

 Sucul de lămîie 

 Este răcoritor, bactericid, tonic al sistemului nervos, tonic cardiac, diuretic, antireumatismal, antiscorbutic, remineralizant. 
 Diluat, tratează arsurile solare. 
 E un bun dezinfectant al rănilor din gură sau gît, ameliorează răguşeala, opreşte hemoragia nazală. 

 Coacăze roşii 

 Acţionează benefic asupra circulaţiei sîngelui, ficatului (insuficienţă şi congestie hepatică), inflamaţiilor tubului digestiv şi ale căilor urinare, reumatismului. 

 Pepene verde 

 Este de neînlocuit pentru bolnavii care suferă de afecţiuni ale sistemului cardiovascular, ajută la eliminarea colesterolului în exces, elimină uşor pietrele de la rinichi. 
 Este indicat şi în afecţiuni ale ficatului (ciroză, intoxicaţii, pietre la bilă), anemie, boli de sînge. 

 Pepene galben 

 Potoleşte setea şi calmează sistemul nervos, are acţiune diuretică şi este un purgativ uşor. 
 E folosit în bolile de stomac şi îmbunătăţeste dispoziţia psihică.