Socata

  Socată de casă rețeta fără drojdie 
  Ingrediente: 
  • 12 flori mari de soc (mari, adică mai mari decât palma) 
  • 400 de grame de zahăr 
  • 2 lămâi mari sau 3 mijlocii, netratate 
  • 4,2 litri de apă 
 Mod de preparare 
  Florile de soc trebuie recoltate în primele zile după ce înfloresc, atunci sunt cel mai aromate și nici nu se scutură atât de ușor. 
 Spalam florile, una câte una, în apă si le clătim. 
 Repetăm, până când apa rămâne curată 
 Scoatem florile pe șervete de hârtie absorbantă și le zvântăm, întorcându-le de mai multe ori. 
  Am pregătit socata într-un borcan de sticlă de 4,25 litri. 
 E important să folosim un recipient de sticlă, pentru că facem o rețetă de socată la soare, deci lumina soarelui trebuie să pătrundă nestingherită în borcan. 
 Punem în borcan florile de soc spălate și zvântate. 
 Peste florile de soc, se toarma zahărul 
 Spălăm lămâile cu apă caldă și le ștergem cu un șervet apoi decojim subțire partea galbenă a lămâilor. 
 Adăugăm în borcan coaja galbenă de lămâie. 
 În funcție de cât de mult ne place aroma cojii, putem să o punem pe toată, jumătate sau chiar mai puțin. 
 Se aseza o sită pe gura borcanului și se stoc lămâile până la ultima picătură. 
 Se umple borcanul cu apă pentru o socată de casă naturală și foarte aromată.
 Borcanul cu socata în curs de definitivare se acoperă lejer, doar cu o farfurioară, nu cu capacul si se așeaza borcanul într-un loc însorit, pe pervazul ferestrei de la bucătărie. 
 Florile își vor transmite complet aroma în trei până la cinci zile (dacă e mai rece). 
 Se amesteca o dată pe zi, cu o lingură foarte curată, în cazul în care zahărul se depunde la fundul borcanului. 
 Filtram printr-o sită fină. Socata filtrată se îmbuteliază în sticle.
 Socata se păstrează la frigider și se consumă în 4-5 zile. 
 Socată – rețeta bunicii 
 Pentru o socată tradițională ca pe vremea bunicii, avem nevoie de: 
  • 12-14 flori de soc mari cât palma, parfumate 
  • 4 lămâi, 
  • 10 litri de apă, 
  • 1 kg de zahăr, 
  • 10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă. 
 Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, fără urme de grăsime.  
 Adăugăm apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. 
 Pentru a nu da un gust foarte amar, puteți pune doar pulpa de lămăie și fâșii din coaja galbenă. 
 Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. 
 Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. 
 A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. 
 Nu se închide complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. 
 Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. 
 Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. 
 Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremtic și se depozitează la loc întunecos și rece.