Ceaiuri

Există o mulţime de ceaiuri care îţi stimulează sistemul imunitar, îţi pun sângele în mişcare şi te energizează. 
1. Ceaiul de mușețel
Ceaiul de muşeţel este şi el des folosit
 în orice sezon, pentru că te ajută să te
 relaxezi şi să ai un somn liniştit, 
dacă îl consumi cu 30 de minute înainte de culcare. Este capabil să combată gripa şi răceala, are proprietăţi antiinflamatoare, cicatrizante, dezinfectante, ameliorează durerile de gât şi de cap şi scade febra. 
Este benefic şi pentru sistemul digestiv şi cel nervos. Mai mult, se poate folosi şi ca mască pentru ten, sau în coprese pentru ochii iritați de răceală, având capacitatea de a vindeca răni, de a atenua roşeaţa şi de a calma iritaţiile.
2. Ceaiul de mentă
Ceaiul de mentă este probabil cel 
mai des consumat ceai în timpul răcelii.
 Stimulează sistemul 
imunitar pentru că este foarte bogat în nutrienţi precum calciul, fosforul şi vitamina B.
 Un ceai cald de mentă te ajută să vindeci mai repede răcelile de sezon şi eventualele infecţii din organism. Este util şi în tratarea diverselor probleme stomacale şi indigestiilor şi, pentru că are în componenţă şi taninuri.
3.  Ceaiul de lămâie este extra plin de vitamine, în special A, B şi C, ce susţin sănătatea sistemului imunitar.
 Este cunoscut pentru capacitatea lui
 de a trata gripa, răceala, înfecţiile în  gât şi amigdalitele, de a ameliora durerile, de a stimula metabolismul şi de a ajuta organismul să se recupereze mai repede. Mai stimulează şi dizolvarea toxinelor din ficat, curăţă sistemul digestiv, previne apariţia pietrelor la rinichi, reglează tensiunea arterială, scade colesterolul rău, previne apariţia ridurilor şi a acneei. Este indicat şi pentru a detoxifia organismul, după perioadele cu mese încărcate.
4. Ceaiul de ghimbir
Ceaiul de ghimbir întăreşte sistemul imunitar, contribuie la normalizarea digestiei şi stimulează 
circulaţia sangvină. Aşa că îți va fi 
benefic și dacă ai răcit sau dacă vrei să previi îmbolnăvirea, ori dacă îți  simți mâinile şi picioarele reci. Desigur, îl poţi bea şi doar pentru că îţi place, îndulcit cu puţină miere şi o feliuţă de lămâie. Ar fi bine să îl consumi dimineaţa şi nu seara, pentru că ghimbirul are şi efect energizant.
5. Ceaiul de măceșe
Ceaiul de măceşe este un bun antioxidant şi diminuează efectele nocive ale radicalilor liberi.
 Este bogat în vitaminele A, C, D, E 
şi vitamine din complexul B, calciu,
 fier, bioflavonoide, pectină, seleniumagneziu, fosfor, potasiu, sulf şi siliciu.
 Ceaiul de măceşe îţi va creşte rezistenţa organismului în faţa răcelilor de sezon şi este un excelent calmant, recomandat în caz de insomnie, anxietate sau depresie. Ameliorează şi durerile de cap, ameţelile, afecţiunile respiratorii şi poate preveni astmul. “Măceaşa de pe tort”, este că el calmează crizele şi colicile biliare, şi contribuie la detoxifierea ficatului, excelent pentru perioada de după sărbătorile de iarnă, sau după perioadele când avem tendinţa să facem excese alimentare.
6. Ceaiul de cătină
Ceaiul de cătină este un puternic vitaminizant. Este ideal să îl consumi chiar la trecerea din iarnă
către primăvară, pentru că poate 
înlocui cu succes o parte din 
vitaminele pe care le iei în mod 
obişnuit din fructe şi legume care lipsesc acum.
 Întăreşte sistemul imunitar, te umple de energie şi te ajută să te adaptezi mai uşor la trecerile de la cald la rece şi invers. Cătina reglează tranzitul intestinal, protejează corpul de radicalii liberi şi de substanţele toxice.
7. Ceaiul de scorțișoară
Ceaiul de scorţişoară ţine locul unei pături pufoase. 
Creşte temperatura corpului şi te
ajută să faci mai uşor faţă frigului, îţi creează o stare de spirit bună şi întăreşte sistemul de apărare al organismului. 
Este un ceai aromat, cu efecte benefice şi pentru sistemul digestiv, capabil să reducă nivelul colesterolului rău şi să stopeze dezvoltarea celulelor canceroase. 
8. Ceaiul de Echinaceea
Ceaiul de Echinaceea are proprietăţi antivirale, antibacteriene şi antifungice. Este ideal pentru 
fi consumat în sezonul rece
sau primăvara, pentru că ajută organismul să lupte împotriva oricărei infecţii virale. 
Este bogat în vitaminele A, C şi E şi mai conţine cupru, potasiu, iod şi fier şi este imunostimulent.
9. Ceaiul de soc
Ceaiul de soc te ajută în lupta împotriva răcelilor, gripelor, tusei şi bronşitelor. 
Dacă începi să consumi ceai de 
soc la debutul răcelii, te va ajuta 
să te vindeci mai repede, va 
împiedica curgerea nasului şi 
a ochilor şi te va ajuta să transpiri astfel încât să scadă temperatura natural, şi să elimini toxinele din corp. Este util şi în tratarea dereglărilor digestive şi a nevralgiilor.
10. Ceaiul de lemn dulce
Ceaiul de lemn dulce are efect imunostimulant, diuretic, antiinflamator și expectorant 
(contribuie la înlăturarea
secrețiilor nazale). 
Poate ameliora chiar simptomele 
ulcerului gastric, duodenal sau 
ale gastritei hiperacide. 
O recomandare ar fi ceaiul de lemn dulce cu mentă, delicios şi aromat.
11. Ceai Antidiabetic
In mod traditional, ceaiul contine o combinatie de 10 plante care actioneaza ca adjuvant in tratarea diabetului zaharat: 
scade nivelul glucozei si colesterolului din sange si stimuleaza functiile pancreasului.
Compozitie ceai antidiabetic : 
afin, dud, nuc, teci fasole, urzica, mesteacan, brusture radacina, salvie, coada calului, ceai verde.
 Mod de preparare:
  •  Infuzie - se prepara din 2 lingurite de planta adaugate la 250 ml apa clocotita; se lasa 10-15 minute, dupa care se strecoara si se beau 3 cani pe zi inainte de mesele principale.
Daca valoarea glicemiei depaseste 200 se poate suplimenta cu 1-2 cani. 
  • Macerat la rece - se prepara din 2 lingurite de planta adaugate la 250 ml apa, se lasa la temperatura camerei timp de 6-8 ore, apoi se strecoara si se beau pe stomacul gol 3 cani pe zi, inaintea meselor principale.
  •  Pulbere - se macina cu o rasnita electrica pana se obtine o pulbere; se ia cate o lingurita pe zi pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10 minute dupa care se inghite cu apa.
 Tratamentul dureaza 6 luni sau la recomandarea medicului.  
Contraindicatii: Alergie la oricare dintre componentele produsului; sarcina, alaptare, copiilor sub 5 ani.
 Un aspect important este să prepari ceaiurile din planta efectivă sau fructul în sine pentru că vei beneficia pe deplin de proprietăţile acestora. Şi ceaiurile la plic sunt sănătoase, însă, de multe ori, vitaminele şi mineralele din conţinut sunt diluate şi vei avea nevoie de o porţie mult mai mare ca organismul tău să ia nutrienţii necesari.
Incearcă să consumi ceaiul neîndulcit, pe cât posibil sau să adaugi miere bio în loc de zahăr, dar numai după ce temperatura ceaiului a mai scăzut, pentru a nu distruge nutrienții din miere. E mult mai sănătos aşa!