Există o mulţime de ceaiuri
care îţi stimulează sistemul imunitar, îţi pun sângele în mişcare şi te
energizează.
1. Ceaiul de mușețel
Ceaiul
de muşeţel este şi el des folosit
în orice sezon, pentru că te ajută să te
dacă îl consumi cu 30 de minute
înainte de culcare. Este capabil să combată gripa şi răceala, are proprietăţi
antiinflamatoare, cicatrizante, dezinfectante, ameliorează durerile de gât şi
de cap şi scade febra.
Este benefic şi pentru sistemul digestiv şi cel nervos.
Mai mult, se poate folosi şi ca mască pentru ten, sau în coprese pentru ochii
iritați de răceală, având capacitatea de a vindeca răni, de a atenua roşeaţa şi
de a calma iritaţiile.
2. Ceaiul de mentă
Ceaiul
de mentă este probabil cel
Stimulează
sistemul
imunitar pentru că este foarte bogat în nutrienţi precum
calciul, fosforul şi vitamina B.
Un ceai cald de mentă te ajută să vindeci mai
repede răcelile de sezon şi eventualele infecţii din organism. Este util şi în tratarea diverselor probleme stomacale şi indigestiilor şi, pentru că are în
componenţă şi taninuri.
3. Ceaiul
de lămâie este extra plin de vitamine, în special A, B şi C, ce susţin
sănătatea sistemului imunitar.
Este cunoscut pentru capacitatea lui
de a trata
gripa, răceala, înfecţiile în gât şi amigdalitele, de a ameliora durerile, de a
stimula metabolismul şi de a ajuta organismul să se recupereze mai repede.
Mai stimulează şi dizolvarea toxinelor din ficat, curăţă sistemul digestiv, previne apariţia pietrelor
la rinichi, reglează tensiunea arterială, scade colesterolul rău, previne apariţia ridurilor şi a acneei. Este
indicat şi pentru a detoxifia organismul, după perioadele cu mese încărcate.
4. Ceaiul de ghimbir
Ceaiul de ghimbir întăreşte
sistemul imunitar, contribuie la normalizarea digestiei şi stimulează
circulaţia sangvină. Aşa că îți va fi
benefic și dacă ai răcit sau dacă vrei să
previi îmbolnăvirea, ori dacă îți simți mâinile şi picioarele reci. Desigur, îl
poţi bea şi doar pentru că îţi place, îndulcit cu puţină miere şi o feliuţă de
lămâie. Ar fi bine să îl consumi dimineaţa şi nu seara, pentru că ghimbirul are
şi efect energizant.
5. Ceaiul de măceșe
Ceaiul de măceşe este un bun antioxidant
şi diminuează efectele nocive ale radicalilor liberi.
şi vitamine din complexul B, calciu,
fier, bioflavonoide, pectină, seleniu, magneziu, fosfor, potasiu, sulf şi siliciu.
Ceaiul de măceşe îţi va creşte
rezistenţa organismului în faţa răcelilor de sezon şi este un excelent calmant,
recomandat în caz de insomnie,
anxietate
sau depresie.
Ameliorează şi durerile de cap, ameţelile, afecţiunile respiratorii şi poate
preveni astmul. “Măceaşa de pe tort”, este că el calmează
crizele şi colicile biliare, şi contribuie la detoxifierea ficatului, excelent
pentru perioada de după sărbătorile de iarnă, sau după perioadele când avem
tendinţa să facem excese alimentare.
6. Ceaiul de cătină
Ceaiul de cătină este un
puternic vitaminizant. Este ideal să îl consumi chiar la trecerea din iarnă
înlocui cu succes o parte din
vitaminele pe
care le iei în mod
obişnuit din fructe
şi legume
care lipsesc acum.
Întăreşte sistemul imunitar, te umple de energie şi te ajută
să te adaptezi mai uşor la trecerile de la cald la rece şi invers. Cătina
reglează tranzitul intestinal, protejează corpul de radicalii liberi şi de
substanţele toxice.
7. Ceaiul de scorțișoară
Ceaiul de scorţişoară ţine
locul unei pături pufoase.
Creşte temperatura corpului şi te
ajută să faci mai
uşor faţă frigului, îţi creează o stare de spirit bună şi întăreşte sistemul de
apărare al organismului.
Este un ceai aromat, cu efecte benefice şi pentru
sistemul digestiv, capabil să reducă nivelul colesterolului rău şi să stopeze
dezvoltarea celulelor canceroase.
8. Ceaiul de Echinaceea
Ceaiul de Echinaceea are
proprietăţi antivirale, antibacteriene şi antifungice. Este ideal pentru
a fi
consumat în sezonul rece
Este bogat în vitaminele A, C şi E şi mai
conţine cupru, potasiu, iod şi fier şi este imunostimulent.
9. Ceaiul de soc
Ceaiul de soc te ajută în
lupta împotriva răcelilor, gripelor, tusei şi bronşitelor.
soc la debutul răcelii, te va ajuta
să te vindeci mai repede,
va
împiedica curgerea nasului şi
a ochilor şi te va ajuta să transpiri astfel
încât să scadă temperatura natural, şi să elimini toxinele din corp. Este util
şi în tratarea dereglărilor digestive şi a nevralgiilor.
10. Ceaiul de lemn dulce
Ceaiul de lemn dulce are
efect imunostimulant, diuretic, antiinflamator și expectorant
secrețiilor nazale).
Poate ameliora chiar simptomele
ulcerului
gastric, duodenal sau
ale gastritei hiperacide.
O recomandare ar fi
ceaiul de lemn dulce cu mentă, delicios şi aromat.
11. Ceai Antidiabetic
In mod traditional, ceaiul
contine o combinatie de 10 plante care actioneaza ca adjuvant in tratarea
diabetului zaharat:
scade nivelul glucozei si colesterolului din sange si stimuleaza functiile pancreasului.
afin, dud,
nuc, teci fasole, urzica, mesteacan, brusture radacina, salvie, coada calului,
ceai verde.
Mod de preparare:
- Infuzie - se prepara din 2 lingurite de planta adaugate la 250 ml apa clocotita; se lasa 10-15 minute, dupa care se strecoara si se beau 3 cani pe zi inainte de mesele principale.
Daca valoarea glicemiei
depaseste 200 se poate suplimenta cu 1-2 cani.
- Macerat la rece - se prepara din 2 lingurite de planta adaugate la 250 ml apa, se lasa la temperatura camerei timp de 6-8 ore, apoi se strecoara si se beau pe stomacul gol 3 cani pe zi, inaintea meselor principale.
- Pulbere - se macina cu o rasnita electrica pana se obtine o pulbere; se ia cate o lingurita pe zi pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10 minute dupa care se inghite cu apa.
Tratamentul dureaza 6 luni sau la recomandarea
medicului.
Contraindicatii: Alergie la
oricare dintre componentele produsului; sarcina, alaptare, copiilor sub 5 ani.
Un aspect important este să
prepari ceaiurile din planta efectivă sau fructul în sine pentru că vei
beneficia pe deplin de proprietăţile acestora. Şi ceaiurile la plic sunt
sănătoase, însă, de multe ori, vitaminele şi mineralele din conţinut sunt
diluate şi vei avea nevoie de o porţie mult mai mare ca organismul tău să ia
nutrienţii necesari.
Incearcă să consumi ceaiul
neîndulcit, pe cât posibil sau să adaugi miere bio în loc de zahăr, dar numai
după ce temperatura ceaiului a mai scăzut, pentru a nu distruge nutrienții din
miere. E mult mai sănătos aşa!